Wijkpunt

‘De Zaal’ van JCV is Wijkpunt Schoonveld

Sinds de JeugdCentrale Vught (JCV) in 1950 werd opgericht, is er heel veel gebeurd en veranderd in de wereld om ons heen. Ook bij JCV. Maar een van zijn kernwaarden heeft onze vereniging al die tijd overeind gehouden: JCV is er voor iedereen.
JCV heeft haar sociaal-maatschappelijke functie altijd erkend en ook in 2022 onderstreept de vereniging haar gastvrije, voor iedereen toegankelijke karakter. Door haar eigen JC-zaal aan de Van de Pollstraat 3A aan de Vughtse gemeenschap beschikbaar te stellen als Steunpunt van de wijk Schoonveld, benadrukt JCV die maatschappelijke verantwoordelijkheid
.

Kees Derksen, beheerder van JCV’s eigen Zaal, is gastheer in Wijkpunt Schoonveld.

Een Wijkpunt (WSP) is op de eerste plaats een ontmoetingsplek. In het geval van Schoonveld niet alleen voor bewoners van de wijk Schoonveld, maar voor iedere Vughtenaar. Bijna ieder WSP heeft een zogenaamd inloopmoment waarop onder het genot van een klein hapje en een kop koffie of thee kan worden ‘gebuurt‘ met andere bezoekers.
Eigen signatuur
In een WSP is verder ruimte voor verenigingen of individuele mensen om aandacht te vragen voor zaken die hen bezighouden. Daarbij kan de focus liggen op politiek, sport, zorg in Vught en allerlei andere thema’s. In een Wijkpunt is er voor verenigingen ruimte voor vergaderingen en instellingen kunnen er aandacht vragen voor hun werkzaamheden. En natuurlijk ook om met, voor en door elkaar leuke en leerzame activiteiten te organiseren.
Zo krijgt ieder WSP zijn eigen signatuur, elkaar ontmoeten staat bij ieder WSP echter voorop!

In eigen beheer
‘De Zaal’ – zo noemen JCV’ers de plek waar ze trainen, wedstrijden spelen en socializen – is te vinden naast/tegenover Openbare Basisschool De Piramide. Aan de Van de Pollstraat 3A (éénrichtingsverkeer vanaf de Theresialaan) heeft JCV ‘De Zaal’ volledig in eigen beheer.
De Zaal wordt gerund door een team van vrijwilligers, met bestuurslid Kees Derksen als beheerder. Overdag is er voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en voor fietsers is er een aparte stalling. Er is een AED aanwezig.

‘Bezigste sport voor de hersenen’
In onze zaal staan natuurlijk ook wedstrijdtafels klaar waarop je één tegen één of twee tegen twee kunt tafeltennissen. Tafeltennis houd je van top tot teen in beweging. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tafeltennis de bezigste sport voor de hersenen is. Dat is één van de redenen waarom tafeltennis wordt ingezet in de strijd tegen dementie.

Elke woensdagochtend
Vóór we op 12 november 2022 officieel van start gingen als Wijkpunt Schoonveld heeft het clubbestuur in een gesprek met buurtbewoners nadere uitleg gegeven over de activiteiten die (kunnen) gaan plaatsvinden. Ook is verteld over de ervaringen met andere Vughtse Wijksteunpunten.
Op woensdag 16 november ging Wijkpunt Schoonveld hoopgevend van start. Een nog bescheiden aantal bezoekers maakte er toen gebruik van, maar JCV verwacht dat het Wijkpunt op termijn gaat uitgroeien tot een centraal ontmoetingspunt in Schoonveld.
De JC-zaal is vooralsnog elke woensdag van 9.30 uur tot 12.00 uur beschikbaar voor ontmoeting, bewegen, informatie en ‘gewoon buurten onder het genot van een kopje koffie of thee’. Zaalbeheerder Kees Derksen treedt op als gastheer, een groepje van vier of vijf JCV-vrijwilligers rouleert om hem te assisteren.

De andere Wijksteunpunten in Vught zijn: De Rode Rik, Woonzorgcentrum Theresia (beide Vught Zuid), atletiekvereniging Prins Hendrik, Visio De Vlasborch (Vlasmeersestraat 99), DePetrus en Huize Elisabeth (beide centrum) en tennisvereniging Woburnpark (Vught Noord).
Voor inwoners van Helvoirt is multifunctioneel centrum HelvoirThuis (Kloosterstraat 30) beschikbaar als Wijksteunpunt.