Wijksteunpunt

‘De Zaal’ van JCV is Wijksteunpunt Schoonveld

Sinds de JeugdCentrale Vught (JCV) in 1950 werd opgericht, is er heel veel gebeurd en veranderd in de wereld om ons heen. Ook bij JCV. Maar een van zijn kernwaarden heeft onze vereniging al die tijd overeind gehouden: JCV is er voor iedereen.
JCV heeft haar sociaal-maatschappelijke functie altijd erkend en ook in 2022 onderstreept de vereniging haar gastvrije, voor iedereen toegankelijke karakter. Door haar eigen JC-zaal aan de Van de Pollstraat 3A aan de Vughtse gemeenschap beschikbaar te stellen als Steunpunt van de wijk Schoonveld, benadrukt JCV die maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Een Wijksteunpunt (WSP) is op de eerste plaats een ontmoetingsplek. In het geval van Schoonveld niet alleen voor bewoners van de wijk Schoonveld, maar voor iedere Vughtenaar. Bijna ieder WSP heeft een zogenaamd inloopmoment waarop onder het genot van een klein hapje en een kop koffie of thee kan worden ‘gebuurt‘ met andere bezoekers.
Eigen signatuur
In een WSP is verder ruimte voor verenigingen of individuele mensen om aandacht te vragen voor zaken die hen bezighouden. Daarbij kan de focus liggen op politiek, sport, zorg in Vught en allerlei andere thema’s. In een Wijksteunpunt is er voor verenigingen ruimte voor vergaderingen en voor instellingen om aandacht te vragen voor hun werkzaamheden. En natuurlijk ook om met, voor en door elkaar leuke en leerzame activiteiten te organiseren.
Zo krijgt ieder WSP zijn eigen signatuur, maar bij ieder WSP staat elkaar ontmoeten voorop!

In eigen beheer
‘De Zaal’ – zo noemen JCV’ers de plek waar ze trainen, wedstrijden spelen en socializen – is te vinden naast Openbare Basisschool De Piramide. Aan de Van de Pollstraat 3A (éénrichtingsverkeer vanaf de Theresialaan) heeft JCV ‘De Zaal’ volledig in eigen beheer.
De JC-zaal wordt gerund door een team van vrijwilligers, met bestuurslid Kees Derksen als beheerder. Overdag is er voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en voor fietsers is er een aparte stalling. Er is een AED aanwezig.

‘Bezigste sport voor de hersenen’
En – natuurlijk – in ‘De Zaal’ staan wedstrijdtafels klaar waarop je één tegen één of twee tegen twee kunt tafeltennissen. Tafeltennis houd je van top tot teen in beweging. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tafeltennis de bezigste sport voor de hersenen is. Dat is één van de redenen waarom tafeltennis wordt ingezet in de strijd tegen dementie.

Gesprek met buurtbewoners
Vóór we officieel van start gaan als Wijksteunpunt Schoonveld geeft het clubbestuur in een gesprek met buurtbewoners nadere uitleg over de activiteiten die (kunnen) gaan plaatsvinden. Ook wordt dan verteld over de ervaringen met andere Vughtse Wijksteunpunten. Buurtbewoners, die inmiddels een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen die avond hun vragen stellen. De bijeenkomst staat gepland voor donderdag 15 september, aanvang 19.30 uur.
Een datum voor de officiële ingebruikname van het Wijksteunpunt is nog niet bekend. Net als over het programma van dat officiële moment volgt nog nadere informatie.

De andere Wijksteunpunten in Vught zijn: De Rode Rik, Woonzorgcentrum Theresia (beide Vught Zuid), atletiekvereniging Prins Hendrik, Visio De Vlasborch (Vlasmeersestraat 99), DePetrus en Huize Elisabeth (beide centrum) en tennisvereniging Woburnpark (Vught Noord).
Voor inwoners van Helvoirt is multifunctioneel centrum HelvoirThuis (Kloosterstraat 30) beschikbaar als Wijksteunpunt.