Uitgewoonde finalisten bij eerste ‘ENKEL Rating’ en Johan jr. pakt ‘speciaal ontworpen trofee’

Het lijkt voorspelbaar en logisch dat spelers van het eerste team een intern toernooi domineren waarop het draait om achterstanden goedmaken en punten sprokkelen. Maar zo eenvoudig is dat niet op een rating-toernooi. Om een game te winnen moeten spelers van het eerste team en met een kei-hoge rating dan 25 punten maken, terwijl hun uitdagers genoeg hebben aan bijvoorbeeld 11 of 15 punten.

Johan (met de in de vorige eeuw ‘speciaal ontworpen trofee’) en Jordi vrijdagavond na het eerste ENKEL Ratingtoernooi.

Om dan toch alle tegenstanders van je af te houden en met succes een aanval te kunnen doen op ‘een speciaal ontworpen trofee’ (die dateert uit de vorige eeuw), mag je nooit verslappen. Dan moet je tijdens het hele toernooi top zijn, op je tenen lopen, alles geven.

Helemaal doorheen

Dat kost kracht en daardoor hadden we vrijdagavond 24 mei twee compleet uitgewoonde finalisten op ons eerste ENKEL Ratingtoernooi. Johan van den Nieuwenhuizen jr. en Jordi van der Schoot namen elkaar de maat en omdat ze er al helemaal doorheen zaten, besloten ze niet nóg eens tot de 25 te beulen maar er een gewone wedstrijd met games tot de 11 van te maken. Johan jr. was daarin in drie straight sets de sterkste, en hij nam de in de vorige eeuw speciaal ontworpen trofee dus mee om aan z’n verloofde te tonen.
De finale tussen Johan en Jordi was de apotheose van een druk en goed ontvangen avondje. De namen van 17 man – want Ollie meldde zich ziek af – gingen in de lotingbeker en Tijn Hendriks verdeelde ze over drie groepen. De benjamin van het gezelschap had daarbij geen gelukkige hand, want de uiteindelijke finalisten troffen elkaar meteen in de groep en doordat alleen de winnaars van elke groep + ‘de beste nummer 2’ naar de halve finales gingen, stond bijna vast dat één van de twee de eerste schifting niet zou overleven.

Één game

Peter en Lineke delen het brons met een biertje aan de bar.

Maar het liep anders. Johan won zijn groep, Lineke een andere en Peter Vullings de derde. Maar wie was ‘de beste nummer 2’? Na wat rekenwerk bleek Jordi precies één game meer te hebben gewonnen dan Will Balvers en daardoor werd het Johan-Lineke en Peter-Jordi in de halve eindstrijd. Lineke maakte het tegen Johan één game spannend, Peter was in z’n element met noppen maar hij kon het ondanks fel verzet niet redden tegen Jordi.
De afloop is bekend. Johan had in de finale net wat meer puf over dan Jordi (“Waar haal jij de energie nog vandaan?”), Lineke en Peter besloten de derde plek niet te bekampen en het brons te delen met een biertje aan de bar.
Hopelijk snel weer een Ratingtoernooi. Enkel of dubbel is om het even, want op een Ratingtoernooi dat iedereen kan winnen en waar iedereen altijd ‘top’ moet zijn, is succes verzekerd. Ook als iedereen er uiteindelijk ‘uitgewoond’ een punt achter zet. Punt.