TV-Avond werd feestje voor selecte groep fijnproevers maar moet nog naam maken

Het werd geen jaren ’60-, ’70-, ’80- of ’90-party. En ook geen samenzijn tussen ingeblikte CD-klanken of via Spotify gestreamde favorieten. Onze eerste TV-dag leverde een veredelde vrije middagtraining op voor een bescheiden aantal jeugdleden en de TV-avond van zaterdag 14 januari werd een gezellig feestje van een groepje fijnproevers met bekende gezichten.

Een aantal senioren en oud-leden luistert aandachtig naar één van de vele persoonlijke verhalen achter een muziekkeuze.

Onze jeugd maakte in de middag slechts matig gebruik van het voorproefje dan hen werd geboden. Maar de zes aanwezige junioren hadden er wel allemaal evenveel plezier in. Ze vermaakten zich ruim twee uur lang voornamelijk met het spelletje waarvoor ze bij JCV zijn en tussendoor was er ruimschoots gelegenheid om elkaar ook van een andere kant te leren kennen. Een prima middag dus voor dat begeesterde jonge groepje, maar wel jammer dat er niet meer te porren waren om het enthousiasme van de initiatiefnemers te delen en te belonen.
Groeien
Voor de TV-Avond gold net wat anders. De opkomst bleef wat achter bij de verwachtingen – “Het evenement is nieuw. Dat moet groeien”, klonk het bemoedigend – maar de senioren en oud-leden die wél met tassen vol ‘goud van oud’ naar De Zaal waren gekomen, vonden elkaar als vanouds.
Dat leverde een avond op zoals we die bij JCV al honderden zagen: de mannen voerden het woord, de dames voerden een dansje op en erkende muziekliefhebbers vertelden mooie, vaak persoonlijke verhalen bij hun keuzes.

Gedachtentocht
Toine van der Krabben liep deze keer niet voorop in een polonaise, maar nam wel het voortouw met een gedetailleerde gedachtentocht langs vele artiesten. Poco, Al Stewart, Magna Carta enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Monika Coppens vertelde bij ‘Grease’ over haar kennismaking met man Peter, hun liefde en geluk, hun kinderen en (bijna zes) kleinkinderen. Met het nummer Bourée van Jethro Tull herinnerde Peter (Coppens) zelf nog aan de afwezige André Smits. “Waarschijnlijk de liefste jongen die we ooit bij JCV gehad hebben”, zei hij over het oud-lid dat zaterdag zijn z’n verjaardag vierde.
Ook memoreerde hij nog even hoe bijzonder hij het vond dat beide getuigen van zijn huwelijk met Monika op de TV-Avond aanwezig waren. Dat waren Toine en Yvonne Lagas, echtgenote van erkend niet-muziekliefhebber en -kenner Ton, die gitarist Rory Gallagher verwarde met illusionist en ‘bestekbuiger’ Uri Geller.
Gebroken snaar
Gallagher kwam aan bod bij clubicoon Eddie van Doorn, die ooit van dichtbij zag hoe een snaar van Gallagher’s favoriete gitaar knapte en hoe die ‘binnen drie seconden’ werd vervangen. ‘Hij raakte een gevoelige snaar’, merkte DJ Will Balvers er gevat bij op.
Eddie’s vrouw Angela (je kunt haar tegenkomen op een poster van de Nederlandse Spoorwegen) noemde Jim Reeves als favoriet van haar moeder, maar bracht een ode aan haar vader door een klassieker van Johnny Cash te laten klinken. ‘My name is Sue, how do you do?’
Oud-voorzitter John van Iersel verscheen ten tonele in een t-shirt van The Eagles. Helaas koos John niet voor nummers van deze Californische countryrockgroep rond Glenn Frey, Don Henley en Joe Walsh (“Ik dacht dat iedereen die wel zou meenemen”), maar enkele knallers van het Creedence Clearwater Revival (CCR) van John Foggerty waren prima sfeerverhogende vervangers.

John van Iersel in een t-shirt van de Californische countryrockgroep The Eagles.

‘Oh ja, witte nog?’
Organisator en initiatiefnemer Will Balvers kreeg zoveel moois aangeboden dat hij aan de vijf uren die ervoor beschikbaar waren niet genoeg had. The Eagles, Gerry Rafferty, The Rolling Stones, Poco, John Denver, Al Stewart, U2, Neil Young, The Beatles, Paul Simon, Magna Carta…. Allerlei schoonheid en ‘kippenvel’ in vaak legendarische hoezen kwam voorbij of kreeg enkele akkoorden. Genoeg om meteen het wie, wat en wanneer te weten. En om ‘o ja!, witte nog? te ontlokken.

Een single van het ‘RK Jeugdcentralekoor uit Vught’ werd voor €60,- verkocht.

Hoogtepunt
Maar veruit het meeste van wat iedereen had meegenomen bleef onaangeroerd zitten in die vaak legendarische hoezen. Één ervan kwam pas bij het sluiten van de markt tevoorschijn en leverde een onverwacht hoogtepunt op: een single van het RK Jeugdcentralekoor uit Vught ol.v. Br. Laetantius. Wim van der Sande, Peter Coppens en Eddie van Doorn kochten het plaatje voor €60,- en dat was een ‘mooi meegenomen’ extraatje aan opbrengst van de avond. Die gaat JCV besteden aan audiovisuele en trainingsmiddelen.
De TV-Avond bij JCV. Die was nieuw, moet nog naam gaan maken en de belangstelling ervoor moet nog groeien. Er komt dus een tweede aflevering.