Team Xiang houdt ‘geslaagd experiment’ DUO Ratingcompetitie in ijzeren greep

Drie weken lang moesten zes duo’s (die ook trio’s en kwartetten mochten zijn én een joker mochten inzetten) tot het uiterste gaan om zicht te houden op de hoofdprijs van onze eerste DUO-Ratingcompetitie. Drie vrijdagavonden op rij deed elk punt ertoe en klotste de adrenaline over de muren van De Zaal.
Al vanaf de eerste speelavond (2 juni) was ‘Team Xiang’ het mikpunt. Het trio dat als Dextro Boys door de DUO-competitie denderde, was echter ongenaakbaar en hield het interne competitietoetje van begin tot eind in een ijzeren greep. Vrijdagavond bouwden Xiang Han, Henk Wentink en Hans Wagenaars hun voorsprong zelfs nog met ‘n puntje uit, waardoor teamcaptain Xiang een fraai stukje houtsnij/-zaagwerk als prijs in ontvangst mocht nemen.

DextroBoys
De Dextro Boys Xiang, Hans en Henk (v.l.n.r.) domineerden de eerste editie van onze DUO-Ratingcompetitie van begin tot eind.

Hoe vaak iedereen ook benadrukt dat bij JCV vooral ‘plezier’ de drijfveer moet zijn; het is opmerkelijk te zien hoe ongenadig fanatiek het er altijd weer aan toe gaat. Ook bij de DUO-Ratingcompetitie. Van vrijwel elke tafel klonken lachsalvo’s van vermaak en plezier, maar ondertussen…. Bij dubbels werd onderling gesmiespeld over een strijdplan, een behaald punt werd bejubeld, een misser van tegenstanders kon rekenen op ‘n ‘plagerijtje’ en o wee als het eens ‘voor geen meter liep’. Tranen van verdriet bleven dan wel uit, maar van gezichten was bepaald geen vermaak en/of plezier af te lezen. Winnen? Ach, van 2 tot en met 16 juni was het bijzaak maar het voelde soms wel goed. Verliezen? Ach, soms was het pijnlijk, maar van 2 tot en met 16 juni stapten de duo’s er snel overheen.
Ontembaar
De Dextro Boys Xiang, Henk en Hans moesten drie vrijdagen op rij al hun kwaliteiten aanspreken om aan de pijn van verlies te ontkomen. Het trio leidde van start tot finish en op de beslissende speelavond was dat voornamelijk op het conto te schrijven van een ontembare Henk. De vleesgeworden adrenalinekick zette eerst John overtuigend opzij, de linkshander won met Hans het dubbel en tot slot gaf hij ook Will Balvers nog het nakijken. Will had Hans in de openingspartij nog een illusie armer gemaakt met een 2-0 zege die de spanning in de titelrace opvoerde.
De pas na het dubbel aangesloten teamcaptain Xiang had evenwel geen kind aan John, waardoor de strijd tussen de nummers 1 en 3 van het tussenklassement een 8-3 zege voor de koplopers opleverde. Die 8-3 was ruim voldoende om ‘Team Will’ af te schudden en ook om runner-up ‘Team Peter’ op afstand te houden. Want ‘Peter c.s.’ kwam tegen ‘Team Jordi’ niet verder dan 7-4.
Aan de staart van het klassement veranderde de slotronde weinig, al scoorde ‘Team Lineke’ sterk met 6 punten en zorgde ‘Team Max’ (zonder Max) met 8 punten nog voor een bijna verdrievoudiging van z’n totaal. De eindklassering derhalve: 1. Team Xiang (39 pnt); 2. Team Peter (36); 3/4. Team Will, Team Jordi (beide 31); 5. Team Lineke (21); 6. Team Max (13).
Verbeteringen
“Een geslaagd experiment”, noemde initiatiefnemer, deelnemer, joker en toernooileider Peter de eerste aflevering van onze DUO-Ratingcompetitie. “Lekker dat we de lange zomerstop ermee kunnen onderbreken en goed om te kunnen vaststellen wat beter kan”, concludeerde hij.
De tweede editie zal er als het aan hem ligt dan ook enigszins anders gaan uitzien. Zodat deelnemers hun agenda beter kunnen beheren, zullen de speeldata in het vervolg al in februari worden bekend gemaakt. Daarnaast gaan teams bestaan uit drie vaste spelers die onderling bepalen welk duo achter de tafel verschijnt. In geval van nood moeten ze zelf een invaller regelen. ‘Op tijd beginnen’, is een verbeterpunt om een te lange uitloop te voorkomen.
Niet het meest onbelangrijke voornemen is om onze DUO-Ratingcompetitie over JCV heen te tillen en ook teams van andere clubs uit te nodigen als daar ruimte voor is. Op een speelavond is plek voor maximaal 12 teams. Op zes tafels zullen die tot het uiterste moeten gaan om tot de laatste snik zicht te houden op een hoofdprijs die in wezen niet het doel is. Maar ondertussen….