Oekraïners Roma en Nazar verzetten hun zinnen bij JCV

We mogen komende vrijdag een bijzondere gast verwelkomen op ons dubbeltoernooi waarvoor zich vrijwel de voltallige ‘groep 50+’ heeft opgegeven. De uit Oekraïne gevluchte Roma stelde zich begin deze maand voor aan onze vrijdaggroep en enkele dagen later nam hij zijn 15-jarige landgenoot Nazar mee naar De Zaal.

De twee proberen bij JCV hun zinnen te verzetten en te ontsnappen aan alle verwoestingen, bedreigingen en andere ellende die de oorlog met Rusland in hun vaderland veroorzaakt. “Tafeltennis hier is voor ons een fijn tijdverdrijf”, zegt Roma in het Engels. “Als we hier samen met al die andere mensen bezig zijn, zijn we even afgeleid van de oorlog in ons eigen land.”

Roma in De Zaal actief met Lex Kreijts.

Roma is afkomstig uit Zhitomir, een stad met ruim 270.000 inwoners ten noordwesten van de hoofdstad Kiev. De 39-jarige lasser bewoonde daar een eengezinswoning. Volgens de laatste berichten staat zijn huis nog overeind, maar wordt de stad nog steeds bedreigd door luchtaanvallen.
Op zijn vlucht heeft Roma zijn vrouw, drie kinderen en grootmoeder meegenomen. Ergens in de komende weken wil hij de oversteek maken en in het Verenigd Koninkrijk gaan wonen en werken. Het gezin wordt er opgevangen door een goede vriend.

De 15-jarige Nazar.

In puin
Nazar verblijft naar verwachting nog enkele maanden in Helvoirt. De 15-jarige middelbare scholier ontvluchtte Charkov. In de tweede stad van Oekraïne, op slechts enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland in het zuiden van het land, wordt al vanaf het begin van de oorlog zwaar gevochten. Een groot deel van Charkov ligt in puin. Nazar woonde er met zijn ouders in een appartement. Momenteel verblijft hij samen met zijn moeder in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Zijn vader bleef achter in Oekraïne. Vrijwilligers van Emmaus zijn voor hem op zoek naar een school.

Emmaus Helvoirt
Roma en Nazar maken deel uit van een groep van ongeveer dertig personen die in Helvoirt worden opgevangen. Ze kwamen bij JCV terecht via Annemarie van Hoof, vrouw van een van de leden van JCV’s vrijdagmorgengroep en een van de vele vrijwilligers bij Emmaus. Haar partner Peer van Hoof vervoert het tweetal van Helvoirt naar JCV en terug.
Bij Emmaus is plaats voor maximaal 100 personen. Het huis heeft ruimte en ondersteuning toegezegd voor tenminste zes maanden. De Oekraïense vluchtelingen hebben een kamer met twee bedden, een stapelbed, een toilet en doucheruimte ter beschikking. Verder zijn er gezamenlijke ruimtes voor eten en vermaak. Emmaus helpt de tijdelijke bewoners ook met praktische zaken als een BSN en bankpas. Er zijn fietsen geregeld zodat ze van het terrein af kunnen en vervoer hebben. Ook de Seniorenbus Vught zet zich in voor de Oekraïense vluchtelingen.

Gijs Manders

Dubbeltoernooi
Aan ons dubbeltoernooi nemen achttien spelers deel. Organisator Monika Coppens heeft er een vier-  en een vijfkamp voor samengesteld. Steeds is een sterkere speler gekoppeld aan een wat minder sterke. De wedstrijden worden gespeeld in best-of-three. Met zijn 83 jaar is Gijs Manders de oudste deelnemer. Pepijn van Hoof (36) heeft zich als jongste aangemeld. Het toernooi begint vrijdag om 9.30 uur.
Onder voorbehoud ziet de indeling er als volgt uit:
Vierkamp: Rob van Kasteren/Ton Vorstenbosch; Hans van Kasteren/Gijs Manders; Kees Derksen/Tonny van Kessel; Jan van Dun/Roma.
Vjfkamp: Lineke Kooyman/Wil Vorstenbosch; Lex Kreijts/Miel Bogaerts; John van Iersel/Peer van Hoof; Thieu van Kasteren/Henk de La Cousine; Monika Coppens/Pepijn van Hoof