Jos – ‘van Toine’: graag en vaak geziene helper en sfeerbrenger op de achtergrond

We moeten een van de vele vertrouwde gezichten bij JCV gaan missen: Jos. Van alle ‘vriendinnen’ (en latere ‘vrouwen’) die spelers van JCV ooit meenamen naar De Zaal, is Jos Smits waarschijnlijk degene met de langste geschiedenis. Jos, bijna 50 jaar getrouwd met Toine en daardoor bij velen beter bekend als Jos van der Krabben, was al geruime tijd ziek. Ze overleed dinsdag 11 juni in de leeftijd van 75 jaar.

IN MEMORIAM: Jos van der Krabben-Smits

Jos naast Joop Paro en Jan Vissers tijdens een van de ‘hangtafeluitjes’ met vrienden.
Jos en Toine in mei 2022 in een strandpaviljoen in Westkapelle.

Als Toine in De Zaal weer eens met een spatje in de hand voorop liep bij een polonaise, zag Jos dat met een baco, wijntje of biertje in de hand altijd instemmend aan. Toine en Jos waren altijd samen bij JCV en Jos genoot als Toine bij zijn club helemaal in z’n element was.

Als één naam

Als ze ‘Toine en Jos’ bij JCV ‘n dag nog niet hadden gezien, dan werd wel gevraagd of ‘Jos en Toine’ nog zouden komen? Want als er bij JCV weer eens wat te doen was, hoorden zij er te zijn. Ze brachten sfeer, ze maakten sfeer. Toine en Jos. Jos en Toine. Ze vormden een duo, een vast mixeddubbel dat klonk als één naam. Geen Toine zonder Jos, geen Jos zonder Toine.

Dat begint eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Toine is dan een lange, slanke en natuurlijk gebruinde jongeman met bij de tijd passend lang golvend haar. Zonder kapsones, geen macho. Gewoon Toine. En Jos is dan een mooie jonge vrouw die menig jongenshart sneller doet kloppen maar alleen oog heeft voor Toine. Ze zijn dol op elkaar, ze horen bij elkaar en dat blijven ze hun leven lang. Jos – ‘van Toine’.

‘Stappen’ in Den Bosch

Waar Toine ‘van alles’ doet bij JCV en zich als speler de bijnaam ‘Molenwiek’ verwerft, heeft Jos niets met het spelletje. Jos is vele jaren lang een graag en vaak geziene gast bij JCV, maar met een batje in de hand zal niemand zich haar herinneren. Jos hoort bij Toine en ze trekken samen op. Bij JCV, bij zijn competitiewedstrijden en bij (veel) ‘stappen’ in Den Bosch. Samen met Siebren en Ans, Jo en Nel, Bert en Ine naar ’t Voske.
Door Toine is Jos dus wel vaak bij JCV. Maar meer op de achtergrond. Helpen bij clubfeestjes en evenementen. Daarmee is ze een belangrijke maar onopvallende schakel in de JCV kenmerkende hulptroepen. Ze is dat heel vaak, wel 50 jaar lang. Vorig jaar januari was Jos nog in De Zaal bij ‘Tafeltennis en Vinyl’, waar ze in een hoekje van de kantine kalm, vermaakt en aandachtig geniet van de verhalen die Toine vertelt over Poco, Jethro Tull en andere van hun persoonlijke muziekhelden. 
Niet lang daarna krijgt een ongeneeslijke ziekte steeds meer vat op Jos. Toine staat haar in die zware periode bij en wijkt niet van haar zijde, maar helaas kan Jos de ongelijke strijd niet winnen. Dinsdag 11 juni moest Toine zijn trouwe maatje in liefde loslaten.
JCV ook. Toine zonder Jos. We kunnen er ons geen voorstelling van maken.
We wensen Toine en andere nabestaanden alle sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Het afscheid van Jos zal in besloten kring plaatsvinden