JCV gaat in heel 2025 ‘verenigingsvitrine’ laten zien in ‘DePetrus’ en heeft daarmee een primeur

De glazen vitrine zoals die momenteel in DePetrus te zien is en die JCV als eerste ‘verenigingsvitrine’ gaat inrichten.

We mogen in ontmoetingscentrum DePetrus, in het hartje van Vught, een speciale ‘verenigingsvitrine’ inrichten over de historie van onze club. Daarmee heeft JCV een primeur. Omdat we in 2025 ons 75-jarige bestaan vieren, is JCV de eerste vereniging waaraan DePetrus de ruimte beschikbaar stelt.
De vrijwilligers die invulling geven aan het Vughts Museum in DePetrus, willen het rijke verenigingsleven van de gemeentekernen Vught, Helvoirt en Cromvoirt in beeld laten brengen. Organisaties, clubs en verenigingen die in een bepaald jaar wat bijzonders gaan doen of te vieren  hebben, krijgen een podium om hun activiteiten voor het voetlicht te brengen. Het terrein is breed en varieert van sport tot maatschappij en tot cultuur in de meest brede zin van het woord.

Jaar lang zichtbaar

Ons diamanten jubileum, officieel op 7 januari 2025, is de directe aanleiding voor de eerste expositie. JCV gaat zijn 75ste verjaardag door heel het jaar 2025 vieren en ook de eerste ‘verenigingsvitrine’ is dat hele jaar zichtbaar voor bezoekers van DePetrus.
De beschikbare vitrine heeft nu nog een willekeurig gekozen inhoud. Zo is de glazen ruimte onder meer gevuld met tientallen medailles, lepeltjes, bekers en schildjes. Ook is het shirt te zien van het niet meer bestaande Animo, één van de vijf tafeltennisverenigingen die Vught halverwege de vorige eeuw rijk was. Alleen PJS (van 1962) en JCV overleefden de reis door de tijd.

Een fotocollage van JCV vanaf 1980 tot ongeveer 1990. Het beeld is onderdeel van een vierluik dat de hele historie van de club in beeld brengt.

Schat aan materiaal

JCV (afkorting van Jeugd Centrale Vught) – van 1950 en daarmee de oudste van de twee en veruit de meest gelouterde – kan bij haar expositie putten uit een schat aan historisch materiaal. Zo is het eerste (paarse) clubshirt bewaard gebleven, zal de voormalige clubvlag een belangrijke plek innemen en gaat beeldmateriaal van vooraanstaande JCV’ers veel herkenning geven en herinneringen oproepen. Foto’s van prominente spelers en teams zullen wijzen op de voorname rol die onze club als meervoudig eredivisionist in de Vughtse gemeenschap speelde.
Ook het boek IN DE ZAAL, dat kort na ons 70-jarige bestaansfeest in 2020 verscheen, krijgt een plekje in de vitrine. Op een in de vitrine geplaatste laptop gaan foto’s uit de clubgeschiedenis random voorbij komen. De planning is dat de ‘JCV-vitrine’ in de eerste week van 2025 wordt onthuld. Ons jubileumfeest voor leden en oud-leden staat geprogrammeerd voor 18 januari.