JCV 1 grijpt eerste titelkans en is eersteklasser; Jeugd 1 kan niet stunten

De kampioensvlag lag al gewassen en gestreken klaar, maar dat hij dankzij ons eerste team gisteravond al in top kon was wel verrassend snel. Donderdag was er van die eerste titelkans nog geen sprake, maar op de vroege vrijdagochtend werd die mogelijkheid door het plotselinge terugtrekken van ROTAC ineens wel geboden. JCV 1 greep die kans direct met beide handen aan en staat komend najaar in de eerste klasse.

Van ons eerste jeugdteam werd zondagochtend stuntwerk gevraagd om de ranglijst van de DUO 1A op z’n kop te zetten, maar in onze eigen zaal bleef Jeugd 1 daar tegen de twee koplopers ver van verwijderd. Zowel ATTC (Aarle-Rixtel) als OTTC (Oss) was met 5-0 duidelijk een maatje te groot.

Niet meer te dichten

Door op eigen tafel een klinkende 8-2 zege op OTTC te boeken, groeide de plotseling ontstane voorsprong van 15 punten voor ons eerste team naar een kloof van 21 punten. En hoewel OTTC door het terugtrekken van ROTAC nog ’n wedstrijd meer te spelen heeft dan JCV 1, is dat gat voor het team uit Oss niet meer te dichten.

Jos Hendriks, Simon Schoones en Will Balvers brachten JCV 1 dankzij een 8-2 zege op OTTC naar de eerste klasse.

‘Zen’

Donderdagavond sloot ons toptrio bij het slapengaan de ogen in alle rust. Jos Hendriks, Simon Schoones en Will Balvers waren helemaal ‘zen’. Ze voelden geen kampioensdruk en die was er ook niet. Acht punten voorsprong, nog drie wedstrijden te gaan; er was een riant uitzicht op een derde kampioenschap op rij, maar een echt beslissende wedstrijd om de titel was ‘OTTC-thuis’ niet. Echter, in de vroege ochtend voor het treffen met de concurrent uit Oss ontwaakte ons trio in een tamelijk gewijzigde setting.

De stand in 2C donderdag en vrijdagochtend, enkele uurtjes later.


Drie ronden voor einde-voorjaarscompetitie bleek ROTAC zich te hebben teruggetrokken, waren alle wedstrijden en resultaten van de gedeelde hekkensluiter geschrapt en zag de ranglijst van 2C er plots heel anders uit. Met één wedstrijd meer gespeeld dan OTTC had JCV 1 ineens vijftien punten voorsprong en – waarachtig – plots diende zich daardoor vrijdagavond al een eerste titelkans aan. Minstens 8-2 winnen en het was ‘kat in het bakkie’.

‘Goed, hard, tactisch sterk’

Dat bleek aanvankelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zowel Simon als Will moest z’n eerste enkelpartij inleveren en na het gewonnen dubbelspel was de zaak met 2-2 nog in evenwicht. Daarna ging het echter goed, hard en tactisch sterk.
Bij Jos Hendriks, die echt een maatje te groot was en vlotjes ongeslagen bleef. Bij Simon Schoones, die losser ging spelen naarmate de wedstrijd vorderde. Vooral ook bij Will Balvers, die de raadgevingen van coach Henk van der Zee knap uitvoerde en ‘best wel indrukwekkend’ op twee solozeges uitkwam. “Heel blij”, was de teamcaptain dat hij zich had weten herpakken en zo’n belangrijke bijdrage had kunnen leveren.

‘Stapje verder’

Voor OTTC waren de druiven voor de tweede keer op rij zuur. In de najaarscompetitie moesten de Ossenaren genoegen nemen met de tweede plaats, deze keer stond JCV 1 als nieuwkomer vanuit de derde klasse een opstapje in de weg. “Jammer ja, maar we staan ons hier niet te schamen”, antwoordde Roger van der Hammen op de suggestie dat 8-2 onvoldoende recht deed aan het knappe verweer van zijn team. “Dit JCV-trio is gewoon een stap verder dan wij.”
Het kampioensteam bestaat overigens niet alleen uit Simon, Jos en Will. Xiang Han kwam in vier wedstrijden achter de tafel. Van de 12 partijen won de Chinese penhouderspeler er één. Hans Wagenaars bleef met een elleboogblessure het hele seizoen als supporter aan de kant.

Dick van der Krabben

Streng

Op de achtergrond van het feestje dat JCV 1 op tafel 1 aan het bereiden was, deed het reserveteam vrijdagavond goede zaken op tafel 2. Daar werd Never Despair met 7-3 geklopt en doordat concurrent Attaque het bij LUTO net ‘n streepje minder deed (4-6), verstevigden Dick van der Krabben, Willy van de Donk en (last-minute-invaller) Henk Wentink hun koppositie met één puntje.
Opmerkelijk was dat zowel Dick als Willy ongeslagen bleef en Henk individueel niet tot scoren kwam. “Ik ben de schlemiel van de avond”, oordeelde Henk streng over zichzelf. Hij zou alleen voor het dubbelspel zijn aangetreden, maar doordat Rob van Kasteren bij een bezoekje aan de Amsterdam Arena hetzelfde deed als bewoner Ajax van dat stadion (struikelen), moest Henk met een gehavende linker speelhand toch vol aan de bak.

John van Iersel boekte dit weekend vijf competitiezeges.

Perfecte stand-in

Zaterdagmiddag had JCV 3 in John van Iersel een perfecte invaller die het in de vierde klasse nog beter deed dan de avond daarvoor met z’n eigen team ‘n klasse lager. Bij TIOS in Tilburg was John de stand-in voor Peter Vullings en dat had niet beter kunnen uitpakken. John bleef ongeslagen, Wendy Han hield haar ‘halve seconderegel’ beter in de hand en kwam daarmee tot twee zeges, Patricia van der Schoot verdubbelde haar persoonlijke score met één overwinning. JCV 3 staat strak en stevig in de middenmoot en daar gaan de resterende twee wedstrijden waarschijnlijk weinig verandering in brengen.

Kelderkraker

Op bezoek bij Never Despair beet JCV 4 stevig van zich af. Twee overwinningen van de later in JCV 3 excellerende John van Iersel en één van zowel Kees Derksen als Lineke Kooyman leverden 6-4 als uitslag op. Door die kleine nederlaag hield JCV 4 middenmoter OTTC in het oog, terwijl er een marge van 4 punten is met hekkensluiter TIOS, dat door 5-5 tegen NTTV ‘n puntje inliep. Komende vrijdag treffen JCV en TIOS elkaar in onze zaal voor de kelderkraker in 5F.

Rui Zhao en Jetse Offers waren vrijdag andermaal ongenaakbaar.

Nog 10 punten

Voor JCV 5 was het vrijdagavond nog te vroeg voor een kampioensfeestje, maar Jetse Offers, Raz Aldebis en Rui Zhao deden er wel uitstekende zaken voor. Zelf bleef het trio baas over Never Despair (3-7), terwijl titelconcurrent TTVE in de kampioenspoule van 6D verrassend en verrassend ruim (2-8) billenkoek kreeg van Batswingers; 8-2.
In Den Bosch bleven Jetse en Rui ongeslagen en samen waren ze ook oppermachtig in het dubbel. Met 9 punten voorsprong op naaste belager TTVE heeft JCV 5 in de laatste twee wedstrijden genoeg aan 10 punten voor promotie naar de vijfde klasse.
Voor JCV 6 ligt geen kampioensvlag klaar. Verre van zelfs. Met 11 punten achterstand op de nummer voorlaatst van 6E (Never Despair) lijkt er voor onze hekkensluiter geen houden meer aan en is klasse 7 dichtbij. Een krappe 4-6 nederlaag, vrijdagavond tegen diezelfde concurrent, maakte de strohalm nog dunner. Marcel Verhoeven bleef op het dunne koordje nog het best overeind met twee overwinningen, René Vorstenbosch en Rudy Sasabone scoorden ieder één keer.

‘Te weinig fut’

Bij Jeugd 1 zette coach Kees Derksen zondagochtend tegen ATTC de broers Ole en Lars Brochard in en die kwamen individueel niet verder dan ieder één winstgame, net als in het dubbelspel. “Te weinig fut, anders had er misschien wat meer ingezeten”, oordeelde Kees na afloop.
Met Jort de Visser in plaats van Lars Brochard kreeg het treffen met OTTC hetzelfde resultaat (0-5), maar dat verlies was toch een stuk minder afgetekend. Ole moest buigen in twee ongemeen spannende vijfsetters, het dubbelspel ging eveneens in vijf games verloren, terwijl Jort één winstgame overhield aan z’n optreden.