Historie

Trots op historie

JCV is geen doorsnee tafeltennisclub. JCV heeft een rijke geschiedenis die de vereniging veel moois bracht en waar ze megatrots op is.
JCV werd op 7 januari 1950 opgericht als (tweede) afdeling van de RK JeugdCentrale Vught (JCV). De hal van het parochiehuis – het latere Schoonveld, sinds 2020 appartementencomplex Lunet V – was de eerste speelplek. Ten gevolge van een gestage groei moest al snel worden uitgeweken naar de zolder van dat gebouw, maar toen daar de kalk van de muren kwam, de houten vloer verzakte en JCV uit zijn jasje was gegroeid, nam de club in 1956 zijn eigen, nog altijd gebruikte JC-zaal aan de Van de Pollstraat 3A in gebruik.
In die zaal, De Zaal voor JCV’ers, ging het goed en héél hard. Met Wim Krijnen – ‘De Willem’ – als sleutelfiguur groeide JCV uit tot een landelijk gerespecteerd tafeltennisbolwerk met jeugd- en seniorenteams op alle niveaus. Op zijn hoogtepunt telt JCV ruim 250 leden en zes teams komen dan uit in landelijke competities.
In zijn bijna 75-jarig bestaan bracht JCV diverse landskampioenen voort en met jeugdteams werden diverse nationale titels behaald. Met spelers als Henk van der Zee, Wim van der Sande en Jos Verhulst leverde JCV internationals en met het eerste team wist de club door te stoten tot de eredivisie, het hoogste nationale niveau. JCV heeft op het sportieve vlak een naam hoog te houden.

Peter van Ham, Gerrit Franssen, Henk Bloks en Piet van der Steen
Peter van Ham, Gerrit Franssen, Henk Bloks en Piet van der Steen (v.l.n.r.) nemen na hun promotie naar de Hoofdklasse in 1964 de felicitaties in ontvangst van dokter Van Spaandonk, oprichter van de RK JeugdCentrale Vught (rechts).

Uiteraard is JCV 1 steeds het grote uithangbord. Gerrit Franssen, Piet van der Steen, Henk Bloks en Peter van Ham brengen de hoofdmacht in 1964 naar de Hoofdklasse, destijds het één na hoogste nationale niveau.
Acht jaar na dato (1972) planten Peter van Ham, Peter Paro en de dan pas 18-jarige clubicoon Henk van der Zee de JCV-vlag op het hoogste podium: de ereklasse.

Henk van der Zee, Peter Paro en Peter van Ham
Henk van der Zee, Peter Paro en Peter van Ham brengen JCV in 1972 naar de ereklasse. Achter hen masseur Kees van Nunen en coach Ton Klaassen.
Jos Verhulst
Jos Verhulst

Dat huzarenstukje levert amateurclub JCV nóg twee keer. In 1987 met Wim van der Sande, Rob van Dop, Reinier Paetzel en Jos Verhulst en in 2013 met Erik van Opstal, Peter van Iwaarden en andermaal Jos Verhulst.
De laatste, een geboren Vughtenaar die als 9-jarige al lid is van JCV, zal de club ruim dertig jaar domineren.  
Jos Verhulst is ook één van de JCV’ers met een nationale titel op zak. ‘Joske’ werd landskampioen bij de aspiranten en junioren en maakte deel uit van nationale jeugd- en seniorenselecties.
Daarin is Jos Verhulst overigens niet uniek.

Henk van der Zee met troffee
Henk van der Zee

Eind jaren zestig heeft Henk van der Zee JCV landelijk op de kaart gezet. In 1968 met de nationale titel bij de aspiranten, een jaar later door beslag te leggen op het landskampioenschap bij de junioren.

Hans Trum, Henk van der Zee en Henk van de Wiel
Hans Trum, Henk van der Zee en Henk van de Wiel bezorgen JCV in 1968 het landskampioenschap bij de junioren. Linksachter hen coach Ton Klaassen, tweede van rechts achter Wim Krijnen (De Willem).

In dezelfde periode vestigt JCV zijn naam als een top-amateurvereniging die haar jeugd ruim baan geeft. In mei 1968 leidt coach Ton Klaassen het trio Hans Trum, Henk van der Zee en Henk van de Wiel naar de Nederlandse jeugdtitel voor teams.

Paul Daas, Jos Verhulst en Reinier Paetzel, in 1983 met JCV landskampioen bij de junioren.

In 1983 herhalen Paul Daas, Reinier Paetzel en Jos Verhulst dat kunststukje onder leiding van trainer Siebren van der Zee en coach Tonnie Vonk.

Guusje Hendriks
Guus HendriksDe dames van JCV spelen een bescheidener rol, maar met Guus Hendriks heeft JCV in zijn hoogtijdagen ook een blikvanger. Zij legt beslag op nationale titels bij de pupillen en de aspiranten. In het shirt van andere clubs bereikt zij de eredivisie en is ze actief op Europees clubniveau.

De jaren van de grote successen heeft JCV al enige tijd achter zich. Maar nog altijd vinden bij JCV ruim honderd leden hun plezier in tafeltennis en met elkaar. JCV werkt er hard aan om weer een aantal teams op landelijk niveau te brengen, maar de meeste leden slaan hun balletje recreatief. Onder meer omdat tafeltennis volgens onderzoeken ‘de bezigste sport voor de hersenen‘ is floreert bij JCV momenteel de categorie 50-plussers.
JCV doet er ook alles aan om de jeugd weer voor zich te winnen. Eind 2022 startte JCV met een eigen jeugdopleiding, de JCV Young Stars. In die periode verviervoudigde het aantal jeugdleden en inmiddels het JCV weer vier jeugdteams actief in de competitie. Als geen andere tafeltennisclub in Vught weet JCV immers hoe zoet overwinningen smaken en hoe verbindend het kan zijn als topsport en gezelligheid hand in hand gaan.