Han Gootzen wil als accountmanager Zuid ook pet van z’n voormalige club JCV opzetten

We hebben woensdagochtend als club hernieuwd kennisgemaakt met Han Gootzen, de onlangs aangestelde accountmanager Zuid-Nederland van de NTTB. De 64-jarige Limburger schoof aan bij een afvaardiging van het clubbestuur om zijn functie toe te lichten, om te horen wat er bij JCV aan wensen en behoeften leeft en wat hij in zijn rol voor onze vereniging zou kunnen betekenen.

Han Gootzen

Han Gootzen, woonachtig in Uden waar hij de drijvende kracht is achter landskampioen Maashorst, kwam bij JCV op de koffie ‘om vertrouwen te winnen’, zoals hij zei. “En om te laten weten dat ik er ben voor alle vragen en wensen. Ik heb ook een JCV-pet op”, aldus de ex-international én oud-speler van JCV.

Jeugdplatforms

Als een van de vier accountmanagers van de NTTB (Noord, Oost, Zuid en West) wil Gootzen alle clubs in Zuid-Nederland persoonlijk bezoeken. JCV was ongeveer de zeventigste in de lange rij die hij zal aandoen en inmiddels is hem duidelijk geworden wat de voornaamste gemeenschappelijke vraagstukken zijn.
Vrijwilligers vinden voor de club is er één van, de competitie-opzet (zowel landelijk als in de voormalige afdelingen) werd benoemd en ‘hoe jeugd aan te trekken, te begeleiden en te behouden’ blijkt een ander knellend issue voor het merendeel van de verenigingen.
Met het oog op de jeugd wil Gootzen met het opzetten van jeugdplatforms proberen samenwerking tussen clubs van de grond te krijgen. Als voorbeeld noemde hij centrale bondstrainingen. Als jeugdig toptalent bezocht Gootzen die zelf en dankzij die trainingen maakte hij in 1972 ook voor het eerst kennis met JCV. Hij was toen 12 jaar en kwam er wekelijks voor vanuit toenmalig woonplaats Roermond naar Vught.

Ex-JCV’er

Han Gootzen en JCV zijn dan ook bepaald geen onbekenden voor elkaar. Han was 16 jaar jong toen hij in 1976 als nationaal jeugdkampioen van Swift Roermond overstapte naar JCV. Samen met Henk van der Zee en Wim van der Sande maakte hij JCV in dat najaar kampioen van de Hoofdklasse en loodste hij JCV 1 naar de toenmalige promotie-ereklasse. Van zijn 30 partijen won hij er toen 28, een score van 93%.
In de daaropvolgende voorjaarscompetitie wist hij zich met hetzelfde duo aan zijn zijde op dat een na hoogste nationale niveau te handhaven. “Een fantastische tijd. JCV was mijn springplank voor een succesvolle carrière als international”, zei de 65-voudig international in het boek IN DE ZAAL over zijn periode bij JCV. Na zijn JCV-periode verkaste Gootzen eerst naar ereklasser Ravesteijn in Maastricht om daarna onder meer nog uit te komen voor meervoudig landskampioen Tempo Team Amsterdam en Nikon Valkenswaard.

Han Gootzen als 16-jarige in het (achterstevoren gedragen) trainingsshirt van JCV.

‘Sport en emotie’

Behalve contactpersoon en luisterend oor zijn voor clubs in Zuid-Nederland, wil Gootzen ook wat hij noemt ‘positief kritisch’ kijken naar de nationale bond (NTTB). Zo sprak hij woensdagochtend het voornemen uit om ‘de ambtenarij binnen de NTTB op de schop te willen nemen’ en weer meer ‘sport en emotie’ bij de NTTB te willen binnenbrengen. “Als echt tafeltennisdier voel en proef ik dat nu veel te weinig.”