Één koploper, drie runners-up, jeugd 1 duikelt van de troon

Na drie ronden draaien we met onze seniorenteams meer dan lekker mee in de voorjaarscompetitie 2024. Één team (JCV 5) is koploper, drie teams zijn de runner-up van hun klasse, één equipe staat in de middenmoot, terwijl JCV 6 met de laatste plek in 6E de uitzondering is op alle goede c.q. bemoedigende bewegingen.
Jeugd 1 kon gisterochtend geen extra mooie inhoud geven aan de derde speelronde. Bij TTCV in Veghel was de troon van de eerste klasse A de inzet, maar het duel met naaste belager ATTC leverde een even geflatteerde als pijnlijke 5-0 nederlaag op.

Moed behouden

De broers Ole en Lars Brochard begonnen zondagmorgen als koploper van 1A aan het onderlinge gevecht met directe concurrent ATTC. Om onze Jeugd 1 van de troon te stoten had het team uit Aarle-Rixtel drie punten goed te maken en aan die opdracht werd ruimschoots voldaan. Het werd 5-0, maar in vier van de vijf partijen was het verschil vaak niet groter dan twee punten.
“Dat maakt 5-0 een wel erg geflatteerde uitslag”, merkte coach Peter Vullings na afloop op. Ondanks de afgetekende nederlaag was hij daarom toch positief: “Zowel Lars als Ole is in staat het spel te spelen zoals ik dat als coach wil. Dat houdt de moed erin.”

Moeite met weerstand in 2C

Meer dan bemoedigend is de rol die ons eerste team speelt. Het team van captain Will Balvers is nog ongeslagen en dat mag na de promotie van afgelopen seizoen het predicaat ‘prima’ dragen. Desondanks is de status van uitdager die JCV 1 in de tweede klasse C heeft afgedwongen ook weer geen verrassing. Met de terugkeer van Jos Hendriks kreeg onze hoofdmacht immers een aanzienlijke kwaliteitsimpuls, een extraatje dat de formatie een flinke steun in de rug geeft.

Jos Hendriks

Wie Jos tijdens bijvoorbeeld het clubkampioenschap tekeer zag gaan tegen clubgenoten die bij andere clubs op tweede en zelfs eerste-divisieniveau in de top meedraaien, kan zich maar moeilijk voorstellen dat hij moeite heeft met de weerstand in 2C. Tóch is dat zo. Vijf á zes niveaus lager spelen dan je ooit aankon wekt verwachtingen, legt druk, maakt gespannen en vraagt om (ook mentale) aanpassingen.
Kun je de stress niet afschudden en slaag je er niet in je surplus aan vaardigheden te gebruiken voor zekerheid, controle en ontspanning, dan kan het ook vijf niveaus lager wel eens mis gaan. Het overkwam Jos vrijdagavond in de openingspartij tegen koploper OTTC. Jos wist de relaxmodus onvoldoende te vinden en Bouke Hagreis profiteerde daar optimaal van; 3-1 (8/-9/7/7).

Domper te boven

Jos en zijn teamgenoten kwamen die domper in Oss echter prima te boven. Hoewel Xiang Han niet tot winst kwam (“Te druk in mijn hoofd”), knokte JCV 1 zich volledig terug in de wedstrijd. Na een zwaarbevochten dubbelzege sleepte Jos Hendriks z’n tweede partij wel uit het vuur en sloopte hij zijn derde tegenstander met 8, 2 en 1. Will Balvers bleef lang knap ongeslagen en had in de slotpartij de kans om JCV 1 aan de eindzege te helpen. Jos-bedwinger Hagreis was ook hem echter te machtig en via 14-16, 7-11 en 9-11 werd bij 5-5 de vrede getekend. Door die remise behield koploper OTTC 3 punten voorsprong op runner-up JCV 1.

Uitzonderlijke score

Dick van der Krabben

Onze reserves kwamen zaterdagmiddag uitstekend voor de dag door op bezoek bij Never Despair hun tweede 3-7 zege van het seizoen te noteren. Die levert JCV 2 de tweede plek in 4F op. In Den Bosch was Dick van der Krabben de grote man met drie overwinningen, Willy van de Donk won twee keer en Rob van Kasteren was één keer de beste.
Niet alledaags was het optreden van Henk Wentink, die alleen voor het dubbelspel achter de tafel verscheen. Dat dubbel won hij samen met Willy, die in zijn eerste enkelspel ook nog een uitzonderlijke score op het bord zette: de vierde game werd met 22-24 gewonnen.

Schouderklopje

Met twee enkelspelzeges was Tom Gloudemans vrijdagavond de grote verrassing bij JCV 3.

Met twee solozeges was Tom Gloudemans vrijdagavond in eigen huis de grote verrassing bij JCV 3, dat na twee nipte nederlagen z’n eerste zege van deze seizoenshelft boekte. Tegen hekkensluiter TIOS ’51 werd het 6-4 en die overwinning tilde ‘een tevreden JCV 3’ naar de tweede plek in 4E.
Peter Vullings beleefde met drie vlotte enkelzeges een zowel succesvolle als rustige avond. Maar vooral was de speler/coach happy met het optreden van Tom. “Eindelijk speelde hij het spel dat ik van hem wil zien: controle en rustig de aanval opzetten”, deelde hij een schouderklopje uit. Samen wonnen ze ook nog het dubbelspel.
In 5F leek JCV 4 af te stevenen op een verrassende overwinning op Never Despair 10, maar na een 2-0 voorsprong door overwinningen van Kees Derksen en Lineke Kooyman haperde de machine. Lineke zorgde met haar tweede dagzege nog voor 3-2, maar daarmee was de koek op.

Kop en staart

Bij onze twee vertegenwoordigende teams in de zesde klasse kan het contrast nauwelijks groter. JCV 5 boekte zijn derde zege op rij (6-4 tegen Never Despair 12) en gaat in 6D comfortabel aan de leiding. Raz Aldebis bleef op eigen tafel ongeslagen, Jetse Offers slikte zijn tweede seizoensnederlaag, Arie Kroon kwam juist tot zijn tweede solozege.
JCV 6 hangt er wat troosteloos bij in 6E. Na drie ronden heeft het team pas vier punten verzameld en met dat totaal is het de afgetekende hekkensluiter van z’n klasse. Op bezoek bij Never Despair 14 moest JCV vrijdagavond wachten tot de vijfde partij voor Frits Jansen via een thriller van vijf games onze clubeer redde: 9-1.