‘Monika’s Dubbeltoernooi’ is ‘Dubbeltoernooi’, beker en ‘vogelkooitje’ voor Rudy en Hans

De deelnemers aan het ‘Dubbeltoernooi 2023’. Deelnemer 20 (Peter Vullings) maakte de foto.

De ene helft van het winnende koppel begon al gewend te raken aan succes. Rudy Sasabone had enkele weken eerder dan ook al geschitterd op een familietoernooi. Maar zijn partner viel helemaal stil toen het applaus van de andere 18 deelnemers neerdaalde op het winnende duo van ons ‘Dubbeltoernooi 2023’. Voor Hans Wagenaars voelde de wisselbeker en het mooi gegraveerde ‘vogelkooitje met kaarsje’ dan ook als onverwachte prijsjes.
Nog niet zo heel lang geleden had Hans weliswaar mogen genieten van een pak dubbelvla als prijs, maar het was voor hem wel al ‘een mensenleven geleden’ dat hij een ‘echte prijs’ uit het vuur sleepte. Maar hoewel het eerbetoon bij hem – als ‘gevorderde tussen veel recreanten’ – ook wat ongemakkelijk voelde, nam hij de wisseltrofee wel trots in ontvangst. “Dit is wel een van de bekers die nog ontbraken in m’n prijzenkast, maar ik was hier niet om ‘m per se te winnen”, zei hij met een knipoog en enigszins verontschuldigend.

Een fotocollage met enkele highlights van het Dubbeltoernooi van vrijdagavond. Onder v.l.n.r. de nummers 1 tot en met 4, respectievelijk Rudy en Hans W., Lineke en René, Siebren en Hans van K. en Pepijn met John. Peter Vullings reikt de prijzen uit.

Schaduw
Hans en Rudy – tussen alle vuurwerk door ook nog belast met de bardienst – waren de oppermachtige winnaars van een ‘Dubbeltoernooi 2023’ dat veel spelplezier en gezellige klets opleverde, maar waar ook een schaduw overheen hing. ‘Live muziek van De Molenwiek’ ontbrak omdat de uitvoerende artiest enkele dagen rust moest houden. Voor Toine van der Krabben was het beter om zijn zware accordeon even niet te tillen en daardoor vlakte het onderdeel ‘gezelligheid’ enigszins af.
Daarnaast liep het Dubbeltoernooi 2023 nog een deuk op doordat Monika Coppens, de inspirerende kracht achter het toernooi, de leiding wegens trieste privé-omstandigheden uit handen moest geven. Natuurlijk nam Peter Vullings de honneurs weer relaxed en onberispelijk waar, maar desondanks en hoewel er ook ‘gewoon’ muziek uit de foyer kwam, was deze editie van ‘Monika’s Dubbeltoernooi’ anders. Het was ons ‘Dubbeltoernooi’.|
Twee nummers 1 en 2
De twintig deelnemers maakten er in twee poules van elk vijf koppels niettemin een mooie, goede en gezellige avond van. Ieder duo speelde vier poulewedstrijden en daaruit kwamen na serieuze strijd in beide poules een nummer één en een nummer twee. In de ene kruisfinale wonnen Lineke Kooyman en René Vorstenbosch het van John van Iersel en Pepijn van Hoof, in de andere kwamen Siebren van der Zee en Hans van Kasteren tekort tegen Rudy en Hans.
Dat leverde een ‘troostfinale’ op tussen Siebren/Hans van K. en John/Pepijn. Met slechts twee puntjes verschil grepen Siebren en Hans de derde plek. John en Pepijn mochten als nummer 4 één Twix delen.
Lesje geleerd
De finale was een reprise van de wedstrijd die Lineke/René en Rudy/Hans W. al in hun poule hadden uitgevochten. Daarin leden de uiteindelijke winnaars hun enige twee verliesgames, maar in de eindstrijd bleken Rudy en Hans hun lesje geleerd te hebben en werd de zaak in drie games beklonken.
Jetse en Peter, Arie en Theo, Rudi en Miel, Irene en Rob, Joop en Hans, Peter en Tonnie kwamen allemaal niet zo ver. Toch even een eervolle vermelding, aan het adres van laatstgenoemde. Een poosje geleden werd Tonnie – ‘met loeiende sirene’, zoals hij zei – naar het ziekenhuis vervoerd met een bloedvergiftiging. Een half jaar geleden werd zijn rechter heup vervangen. Maar vrijdagavond stond hij supergemotiveerd achter de tafel, schouder aan schouder met toernooibaas Peter. Tonnie en Peter deden vrijdagavond niet mee om bekers, vogelkooitjes of een Twix, maar zonder iets was Tonnie wel een winnaar.

Het ‘vogelkooitje met kaars’ en de wisselbeker van het Dubbeltoernooi.

Het ‘vogelkooitje met kaars’ mogen Rudy en Hans houden. Bij leven en welzijn, ijs en weder dienende gaan ze hun wisselbeker volgend jaar verdedigen. Hopelijk is er dan ook ‘Live muziek van De Molenwiek’ en is Monika weer present als toernooileidster. We wensen haar sterkte met het verlies.