Onuitwisbare clubicoon: FRANS ELISSEN (1937-2022)

Op de avond van donderdag 25 augustus heeft JCV afscheid moeten nemen van één van zijn grootste en meest markante clubiconen. Ongeveer drie weken voor zijn  85ste verjaardag (18 september) sliep Frans Elissen rustig in.  
Zo’n twee jaar geleden werd Frans ongeneeslijk ziek en dat nieuws kwam als een schok. De bruisende en levenslustige Frans Elissen moest daar even van bekomen, maar hij sloeg zich dapper door de moeilijke tijden heen. Frans bloeide zelfs weer een poosje op, waardoor hij vorig jaar oktober nog aanwezig was bij de presentatie van IN DE ZAAL.
Bonustijd
“Ik leef in bonustijd en vind het heerlijk, heerlijk, heerlijk om hier weer te zijn”, zei hij die avond. “Geweldig, echt geweldig”, vond hij het verhaal waarin hij werd geëerd als icoon van JCV. “Geweldig dat JCV en al die mooie, lieve mensen van JCV me niet vergeten zijn.”

Frans Elissen (midden in licht vest) vorig jaar oktober tijdens de presentatie van boek IN DE ZAAL te midden van (vlnr) o.a. John van Iersel, Paul Daas, Jan Duffhues, Guus van Woesik, Will Balvers (achtergrond) en Henk van der Zee.

Niet heel veel later nam de vreselijke ziekte toch weer bezit van Frans. Dat weerhield hem er echter niet van om zijn vrouw Ada tot het laatste moment vol liefde te blijven omringen. Ze verbleven samen in Elisabeth, waar ze onlangs allebei nog van appartement veranderden. Met mooie uitkijk op ‘het pleintje’ en bakker De Rouw. Frans en Ada genoten nog van de kleine dingen, zoals ze altijd ten volle hadden genoten van wat het leven aan moois en gezelligs te bieden had.


Opvallend en bepalend
Frans Elissen maakt kennis met JCV als de vereniging op volle toeren draait. Sportief gaat het JCV voor de wind, met zo’n 250 leden is de club op z’n hoogtepunt en op vrijdagavond puilt De Zaal tijdens de vermaarde ‘Soos’ uit van gezelligheidzoekers en andere recreanten. Op zo’n avond leert Bredanaar Frans Elissen JCV kennen en sindsdien is hij een bepalende, graag geziene en opvallende persoon die op vele terreinen de handen uit de mouwen steekt.
Frans is bestuurslid, vice-voorzitter, PR-man, entertainer, organisator, verenigingsmens en feestnummer. “Als het ergens om 3 in de nacht was afgelopen, ging Frans vaak nog het dorp in. Bijvoorbeeld om bij De Snor nog ‘een allerlaatste afzakkertje’ te nuttigen”, liet een van zijn stapmaatjes Joop Paro optekenen in het boek over de geschiedenis van JCV.
Betrokken bij ‘alles’
Wie eind jaren zeventig en tientallen jaren daarna deel uitmaakte van de JCV-familie, kán Frans Elissen eenvoudigweg niet vergeten. Frans was bij JCV, Frans bepaalde het gezicht van JCV, Frans…  “Frans heeft gruwelijk veel voor JCV gedaan”, reageert huidig voorzitter Siebren van der Zee. “En niet alleen bij JCV. Frans was betrokken bij vrijwel alles dat in Vught gebeurde.”

Enkele van de vele gezichten die clubicoon Frans Elissen liet zien tijdens zijn vele jaren bij JCV.

Zo laat Frans zich niet onbetuigd rond carnavalsvereniging en blaaskapel De Knolderapen, het JJ Carnaval en wordt hij vanwege zijn verbale kwaliteiten gevraagd en ingeschakeld bij allerlei activiteiten. Fameus worden zijn speeches tijdens JCV’s Nieuwjaarsreceptie in de jaren ’90. ‘Half Vught’ is er, en Frans neemt ‘half Vught’ op humoristische wijze op de hak.
‘Lang jong gebleven’
In het boek IN DE ZAAL geeft Frans’ voormalig mede-oud-bestuurslid Pie Koog een mooie, kernachtige omschrijving van de Bourgondiër, gezelligheidsmens en clubicoon die Frans Elissen voor JCV was. “Frans liep altijd voorop, hij was onvermoeibaar en zijn grote voordeel is dat hij heel lang jong is gebleven en de jeugd goed kon bijhouden.”
“JCV is een onuitwisbare periode uit mijn leven”, vatte Frans Elissen zijn jaren bij JCV samen. Frans Elissen is een onuitwisbare icoon van JCV, dat hem heel veel dank verschuldigd is. Zonder Frans Elissen zou dit JCV er niet zijn.

Bestuur en leden van JCV wensen Frans’ vrouw Ada, zoon John, dochter Ellen en alle andere nabestaanden heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.
Morgenochtend (zaterdag 27 augustus) om ca. 11.40 staat de Vughtse omroep Novo3 stil bij het overlijden van Frans Elissen. Voorzitter Siebren van der Zee schuift dan aan voor een nadere toelichting.

Woensdagavond is er bij uitvaartonderneming Van der Steen (Kempenlandstraat 9) gelegenheid voor een persoonlijk afscheid. Op donderdag 1 september wordt In Rosmalen in kleine en besloten kring afscheid genomen van Frans.