‘Het leven is leuker als je fit bent’. Bettine Vriesekoop opent Wijkpunt Schoonveld op 12 november met clinic

Bettine Vriesekoop opent Wijkpunt Schoonveld op 12 november met een clinic bij JCV.

In november 1979 was Bettine Vriesekoop 18 jaar jong toen ze met haar club Avanti Hazerswoude voor een wedstrijd in de ereklasse aantrad tegen JCV. Op zaterdag 12 november aanstaande keert ze als 61-jarige terug om onze zaal met een clinic voor jong en oud te openen als het negende Wijkpunt van de gemeente Vught.
De Europees kampioene tafeltennis van 1982 en 1992 is op 12 november bij JCV voor een twee uur durende clinic. Die gaat vooraf aan de officiële openingshandeling voor Wijkpunt Schoonveld, die onze zaal een van de centrale ontmoetingsplekken van Vught maakt.
Met haar clinic knoopt Bettine Wijkpunt Schoonveld vast aan onze bemoeienissen met het lokale Sportakkoord. Dat is een inmiddels landelijk opgepakt actieplan dat gericht is op bewegen en het bevorderen van gezondheid. Partijen uit de sport, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben erin afgesproken hoe ze de sport- en bewegingsambities in Nederland willen bereiken.

Beweeg Mee
Bettine geeft haar clinic bij JCV in samenwerking met de stichting Beweeg Mee, een initiatief van JCV-lid en geboren Vughtenaar Dirk Eikemans en NTTB-bondstrainer Lars Wildenborg. Bettine is sinds ruim een jaar officieel ambassadrice van Beweeg Mee, een stichting die zich inzet voor mensen met fysieke, mentale en/of sociale kwetsbaarheid.

Een nog jonge Bettine Vriesekoop in actie.
Foto Koen Suyk/ANP

Hoewel Bettine Vriesekoop een van de bekendste en succesvolste topsporters in de geschiedenis van Nederland is, staat bij haar clinic niet het presteren voorop maar gaat die vooral over bewegen, sporten en meedoen. “Blijf sporten! Het houdt je fitter en verkleint de kans dat je maatschappelijk achterop raakt. Je leeft en loopt rond op deze wereld! Zorg dat je erbij blijft. Het is soms niet gemakkelijk, maar maak er wat van. Het leven is leuker als je fit bent! Dat is mijn boodschap.”
Jeugd
Op zaterdag 12 november is het eerste uur – tussen 10.00 en 11.00 uur – bestemd voor de jeugd. JCV heeft een aantal van zijn eigen leden uitgenodigd voor de vooral praktijkgerichte groepscursus. Bettine en Lars nemen de jeugd mee langs een aantal technische vaardigheden van tafeltennis. Daarna mogen deelnemende kinderen enkele basisvormen proberen uit te voeren en krijgen ze uitleg en persoonlijke tips.
Ouderen
Tussen 11.00 en 12.00 uur is de beurt aan ouderen. JCV heeft onder meer contact gelegd met zorginstelling Vughterstede, die een aantal deelnemers afvaardigt. Ook mensen die rolstoelafhankelijk zijn kunnen meedoen. JCV past enkele tafels aan zodat er zogeheten schuif-tafeltennis op mogelijk is. “Ook als je wat ouder bent, is tafeltennis heel geschikt om toch op ’n goede manier in beweging te blijven”, zegt Bettine.
Bewegen en ontmoeten
Na afloop van de clinic vindt de officiële openingshandeling voor Wijkpunt Schoonveld plaats. Wethouder Toine van de Ven (Openbare ruimte) neemt dat officiële moment voor zijn rekening. Daarna is onze zaal officieel een van de negen plekken waar ‘bewegen en elkaar ontmoeten’ centraal staat.
Vooralsnog is de zaal op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur beschikbaar als Wijkpunt. Onze zaalbeheerder Kees Derksen is dan de gastheer. Nadere invulling van Wijkpunt Schoonveld wordt bepaald door buurtbewoners en doelgroepen.
Meedoen aan de clinic van Bettine Vriesekoop is gratis, maar het aantal inschrijvingen is beperkt. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 5 november via e-mailadres rhjmvank@home.nl Vol is vol!

Het bestuur van JCV zou het op prijs stellen als zo veel mogelijk leden op zaterdag 12 november aanwezig willen zijn bij de clinic van Bettine en het begin van Wijkpunt Schoonveld.